Budget-KF: Kultur och fritid kräver arbetstidsförkortning

  

Syntolkning: Jag i talarstolen. Bakom mig presidiet och en skärm med talarlistan.

Till debatten i ämnena Kultur, Fritid, Turism hade jag förberett ett yttrande om kopplingen till ett hållbart arbetsliv:

När vi diskuterar olika insatser för att öka tillgången till kultur och fritidsaktiviteter glöms en viktig aspekt oftast bort, nämligen kopplingen till arbetslivet. För många människor i dagens samhälle upptar arbetet den största delen av dygnets aktiva timmar. Efter jobbet kan det därför vara svårt att finna tid till att utöva eller konsumera kultur. En arbetstidsförkortning är därför en nödvändig del i utformandet av ett hållbart liv där kultur och fritid känns meningsfullt och görbart. Jag hoppas därför att vi kommer kunna utöka försöker med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. 

Idag finns flera rapporter som visar på den ökande stressen och därpå följande psykiska ohälsan i arbetslivet, vilket börjar redan i skolan för många unga. Att kultur och en aktiv fritid utgör hälsofrämjande aspekter är därför viktigt att komma ihåg – det handlar om social hållbarhet. 

Därtill kan kultur och fritidsaktiviteter fungera inkluderande och öka sammanhållningen, demokratin och känslan av tillhörighet i samhället. Vare sig en person väljer att ägna sig åt gatukonst, musik eller sport är det därför viktigt att dessa är en naturlig del redan i förskola och skola och att kommunalt finansierade verksamheter bidrar till mångfald i både utbud och utförande så att alla kan utöva och ta del på lika villkor. 

Av liknande anledning är det viktigt att stärka möjligheterna att turista i sin egen stad – för miljöns skull men också för de som inte har så stora ekonomiska möjligheter att resa långt.

Slutligen är det viktigt att framhäva kulturens avgörande del i att lyfta samhällsproblem, samhällskritik och olika människors livsvillkor på ett lättillgängligt sätt jämfört med exempelvis forskning. I en tid med ökande sociala spänningar och rasistiska uttryck i samhället är det därför oerhört viktigt att betona kulturens kraft i att verka för mänskliga rättigheter, demokrati och jämlikhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s