#funkpol-perspektiv på Förintelsens minnesdag

Idag är det Förintelsens minnesdag och jag skulle vilja bredda perspektivet som vanligen inte inkluderar alla offer, såsom personer med normbrytande funktion:

De funktionshindrade sades hota ”folkkroppens hälsa”, och att utgöra en ekonomiskt alltför ”tung börda för folket och staten”. Hösten 1939 påbörjades i Tyskland en hemlig, från högsta ort organiserad aktion att döda vad man kallade ”livsovärdigt liv”, och även efter det att den avslutats sensommaren 1941 fortsatte mördandet på institutioner och vårdanstalter.

Läs mer i denna artikel.

Utrotningen av människor med normbrytande funktion började med barnen:

I augusti 1939 – alltså samtidigt som kriget började – utfärdade den tyska regeringen en strängt hemlig förordning. Alla barn under tre års ålder, som hade missbildningar eller funktionsnedsättningar av olika slag, skulle registreras. De barn som efter undersökning ansågs kunna utvecklas, fick föräldrarna hämta hem igen. De andra gav man sömnmedel och för lite mat, så att de tynade bort. Det skulle ge sken av ett naturligt sjukdomsförlopp. Denna barnaktion pågick i ett par år och man beräknar att man tog livet av fem tusen funktionsnedsatta barn på detta sätt.

Läs mer i denna artikel.

På min att-läsa-lista finns Steve Sem-Sandbergs – De utvalda, en roman baserad på fakta om barnen som mördades, ur en pojkes perspektiv som lyckades fly.

När vi diskuterar rasism, nazism och fascism är det viktigt att se sambanden och sammanhangen mellan olika förtryck. Många av dem som på olika sätt bryter mot normen om den vita, heterosexuella, normfungerande mannen får än idag utstå hat, hot och diskriminering. Det är därför vi i Fi talar om nödvändigheten av att ta ett helhetsgrepp om arbetet för mänskliga rättigheter och antidiskriminering, exempelvis genom att inrätta en oberoende MR-institution som FN föreslår. Förtryck samverkar och därför måste alla vi som i olika grupper arbetar mot förtryck samverka och likaså måste kunskap kring de olika frågorna samordnas för effektiv ledning och stöd.

I Göteborgs kommun arbetar vi rödgrönsrosa nu för att inrätta en central MR-kommitté eller liknande som kan samordna de olika nämndernas och förvaltningarnas arbete. Tyvärr blev förslaget om att anta ett strategiskt program för MR-arbetet nedröstat i kommunfullmäktige av Alliansen mfl pga att de vill ha fortsatt utredning men vi arbetar vidare på andra vägar under tiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s