Brandtal och debatt om klimat- och miljöpolitik

IMG_0386

Bildtext: Brandtalsmaraton. Jag på scenen talandes med mikrofon i ena handet och talet på papper i andra handen. Vitt tält bakom mig och på scenen till höger står de andra partiföreträdarna på rad.

Under pågående Kulturkalaset i Göteborg finns ett demokratitorg där det varje dag på olika teman anordnas tal och debatter med partierna och ungdomsförbunden. Idag deltog jag på temat miljö- och klimatpolitik. Nedan mitt brandtal:

Klimatet och miljön är vår tids ödesfrågor men dagens makthavare behandlar dem inte så. Idag uppfyller vi knappt två av riksdagens 16 miljömål för Sverige. En orsak är att miljöpolitiska kostnader ofta överdrivs, medan miljörisker underskattas. Det är helt enkelt mer bekvämt att fortsätta sin ohållbara livsstil.

Feministiskt initiativ har en vision om en hållbar värld där vi inte konsumerar mer resurser än det som vår planet kan producera. Hållbar utveckling är en förutsättning för välfärd, både här och globalt.

Effekterna av den globala uppvärmningen drabbar hårdast kvinnor i de fattigaste delarna av världen. En sjättedel av jordens befolkning i de rika länderna konsumerar mer än hälften av jordens olja och står för hälften av alla koldioxidutsläpp. Det är en global ekonomisk rättvisefråga där vi i västvärlden måste ta ett större ansvar.

Vårt energisystem måste utvecklas så att det bygger på förnybar energi – sol, vind, vatten och biomassa.

Skattesystemet måste miljöanpassas så att det är den som förorenar som också betalar.

Offentlig upphandling ska användas som verktyg för kommuner och landsting att minska köttkonsumtionen och öka andelen ekologisk och rättvisemärkt mat inom sin verksamhet.

Men det handlar också om utbildning. Vi vill införa klimatkunskap i skolan och att verksamheten bedrivs med hänsyn till miljön.

En stor fråga är trafiken. Vi måste upprusta tågtrafik och järnvägar – det ska vara ekonomiskt lönsamt att välja kollektivtrafiken framför bilen. Detta är absolut nödvändigt när utsläpp från den växande privatbilismen är ett av de största bidragen till klimathotet. Bilismen orsakar även stor skada i stadsplaneringen som dålig luft och buller. Det är varken rimligt eller ansvarsfullt att bilismens infrastruktur ska vara skattefinansierad medan kollektivtrafiken främst finansieras genom biljettintäkter.

Kollektivtrafik handlar också om att bryta segregationen. Grupper med sämre ekonomi, de som bor långt från centrum och personer med funktionsvariationer skulle gynnas av avgiftsfri och tillgänglighetsanpassad kollektivtrafik – vilket i sin tur skulle gynna samhället i stort.

Gratis kollektivtrafik skulle kosta 15 miljarder kronor, vilket kan jämföras med Rot- och Rut-subventionerna. Det handlar alltså om politiska prioriteringar och Feministiskt initiativ vill prioritera hållbara reformer för en gemensam välfärd.

Alltför länge har trafikpolitiken styrts av mäns intressen och könsskillnaderna är tydliga. Kvinnor kör mindre bil och åker mer kollektivt, vilket dels grundar sig i kvinnors sämre ekonomi men också i att kvinnor oftare aktivt väljer miljövänligare alternativ.

Det är en demokratifråga och en maktfråga hur vi väljer att prioritera skatter och resurser. Feministiskt initiativ driver en politik för ett inkluderande, tillgängligt och hållbart samhälle.

IMG_0387

Bildtext: Debatt. På scnenen står vi alla på rad framför höga bord, med en teckenspråkstolk på höger kant. Vit banderoll med texten Debatt i förgrunden.

 

Läs mer om Fi Göteborgs och Fi:s klimat- och miljöpolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s