Därför provoceras jag av soffliggare

Därför blir jag provocerad av den som inte röstar i EU-valet

Bild: TT

Jag gick i fällan: jag blev provocerad av en provokatör. Antagligen skulle han själv inte gå med på den beskrivningen av honom, men det är min tolkning. Axel Green, reporter på Arbetarbladet, skriver att han inte kommer att rösta i EU-valet. Hans anledningar är

1) att han inte delar den marknadsekonomiska grund som EU vilar på

2) att hans röst rent matematiskt motsvarar en mycket liten möjlighet till påverkan i relation till EU-parlamentets storlek

3) att han inte finner den personliga ritualen som röstning kan ses som, som särskilt givande.

Detta provocerar mig av följande anledningar:

1) Det går att rösta på någon som också är kritisk mot dessa grunder och som tillsammans med andra likasinnade från andra länder kan arbeta för att förändra detta. Tvärtom mot vad Green påstår finns det stora möjligheter att arbeta för annat än ekonomiska frågor i parlamentet, t.ex. ett gemensamt socialförsäkringssystem, stärkt arbete med mänskliga rättigheter och freds- och säkerhetsarbete. Ju fler med sådana agendor desto större möjlighet.

2) En röst i EP-valet ska inte ses som en röst av en individ på en annan individ eller svenskt parti. Dels för att mycket av det som görs sker i samarbete med andra länders partier och dels för att en röst kan ses som en solidaritetshandling med andra länders befolkningar, som kanske inte har samma möjligheter att rösta (t.ex. genom att behöva registrera sig i förväg). Det provocerar mig att en privilegierad svensk, med sin möjlighet att genom sin röst bidra till att motvikten till den växande rasistiska gruppen i EU-parlamentet blir större, väljer bort den på grundval av så dåliga argument.

3) Smaken är visserligen som baken, men att se möjligheten att delta i demokratiska val som en personlig ritual, när det för många andra handlar om liv eller död, är kanske det mest provocerande argumentet (även om jag inte tror att det var hans främsta). När tusentals människor dör på väg till Europa från krig och förtryck är det vår plikt att rösta för en annan framtid.

Fi är visserligen inte det mest EU-positiva partier around, men vår ståndpunkt är att vi måste befinna oss i maktens rum för att kunna påverka makten – för att vara en del av makten som påverkar våra – och andras – liv. För vi ser att vi har inget annat val, som människor, som medmänniskor och som demokratiska subjekt. Vi ser möjligheter till utveckling och förbättring av EU:s demokratiska processer, såväl som sakpolitiska frågor. Vi vill (åter)politisera frågor om mänskliga rättigheter och jämlikhet i en tid när ekonomi är både mål och medel. Den feministiska framtiden är vår – och den ligger i våra händer!

Läs mer om Fi:s EU-politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s