Jag välkomnar mer diskussion om Fi:s politik

Idag har vi kunnat läsa en artikel av den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell där hon uppmanar media att granska Fi:s politiska program, eftersom det innehåller så mycket konstigheter, något hon upptäckt när hon nu själv läst den. Jag skickade in en replik till SVT Debatt men dessvärre publicerar de inte den (de tar in ett svar från Gudrun Schyman istället) så jag lägger texten här på bloggen istället:

Jag vill börja med att att tacka Rebecca Weidmo Uvell. Jag tror inte hon förstår vad det betyder för ett parti som Fi, vars hela verksamhet bygger på ideella resurser och donationer, att få sitt partiprogram presenterat på en stor debattsida. Av samma anledning vill jag tacka för inbjudan att media granskar vår politik, eftersom den tyvärr ofta hamnar i skymundan i medialogiken där sensationer har större nyhetsvärde än politiska visioner. Däremot betackar jag mig för Weidmo Uvells häcklande beskrivning av Fi:s politiska förslag.

Visst stämmer det att vi vill demontera den traditionella säkerhetspolitiken och istället fokusera på begrepp som hållbar fred, kroppslig integritet, frihet att agera, samt kvinnors, mäns och transpersoners rätt och frihet att vara autonoma individer i livets alla faser och rum – något som svårligen tillåts i militära konflikthärdar. Det stämmer också att vi vill ge Hbtq-personer rätt till asyl om de är hotade pga. sin sexualitet och inte som Weidmo Uvell skriver ”skicka HBTQ-aktivister för att ta den homofoba ryska regimen i örat ”.

Att öka kvinnors deltagande i fredsprocesser är något som redan sker exempelvis genom Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), som t.ex. just nu samarbetar med kvinnorättsorganisationer i Syrien – knappast något att göra sig lustig över heller. Denna fråga relaterar också till vårt förslag om öppna gränser där flyktingar och papperslösa får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda istället för att som idag dö på flykt eller hamna i människohandel och trafficking.

Det stämmer också att vi vill verka för obligatorisk sexualundervisning, dock inte i förskolan, där vi istället vill arbeta med normkritisk kunskap kring kön och sexualitet. Både denna och senare sex- och samlevnadsundervisning handlar om mer än bara sex och ska naturligtvis vara åldersanpassad och genomföras av kompetenta pedagoger. Vi tror att normkritiska perspektiv behövs för att kunna komma åt de problem med mobbning och diskriminering på grund av kön, könsidentitet, sexuell läggning, funktionalitet och hudfärg som många barn dagligen utsätts för i skolmiljön och på sociala medier. Vi är övertygade om att en förbättrad och obligatorisk undervisning kring dessa frågor kan förändra barns och ungdomars syn på sig själva och varandra, något som i förlängningen kan förhindra hatbrott, våldtäkt och diskriminering.

Tyvärr tillåter utrymmet inte att jag förklarar mer av tankarna bakom våra förslag, men jag uppmanar alla intresserade att läsa vårt partiprogram mer noggrant om de vill få en tydligare bild än den som Weidmo Uvell ger i sin artikel (”som fan läser Bibeln” känns som ett passande uttryck i sammanhanget). Vid frågor går det att kontakta info@feministisktinitiativ.se eller någon av våra kandidater på http://feministisktinitiativ.se/valstugan/. Dessvärre är det svårt att utan de resurser som en riksdagsplats ger kunna göra utredningar och budget kring hur våra förslag ska kunna realiseras. Men vi är över 10000 medlemmar som står bakom visionerna och tycker att det är dags att Feministiskt initiativ tar plats i de parlamentariska församlingarna!

Annonser

2 thoughts on “Jag välkomnar mer diskussion om Fi:s politik

    • Ja det var lite störigt, särskilt eftersom jag skickade in den bara nån timme efter hennes kom ut – men de väntade ändå hellre på G. Men så är ju medielogiken! Tack! Och detsamma till dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s