Det finns ingen plats för humanism i vinstjakten

”Varför lyssnade du inte?” frågade Janne Josefsson grundaren Bijan Fahimi i veckans Uppdrag granskning om privatägda Hälsans förskola. Varför lyssnade du inte när barnens föräldrar, barnskötare, kockar och chefer larmade om alla de olika problem som fanns i verksamheterna? Hur kunde ni fortsätta den stränga kostnadskontrollen när ni fick uppgifter om att barn och vuxna inte fick nog att äta? Det enda svaret vi får är att Fahimi är ledsen och att de i ledningen var säkra på att de gjorde rätt bedömning. Eller med andra ord: att de skulle komma undan med att vinstmaximera och expandera samtidigt som ramarna för en fungerande verksamhet ständigt krymptes.

Det är en fråga en kan ställa till många av Allianspolitikerna idag. Göran Hägglund – varför lyssnade du inte när experterna varnade för att apoteken på landsbygden skulle prioriteras bort när vinstintresset kom med i bilden? Nu är det uppenbart att det är mycket som inte fungerar. Filippa Reinfeldt – varför lyssnar du inte när barnmorskornas varnar för osäker förlossningsvård? Nej, det är väl bättre om det startas en ny privat mottagning än att de befintliga ska fungera. Och så vidare om äldrevården, gymnasieskolan, sjukvården. Varför är det ingen som kan ta åt sig – ens idag – när vi har svaren svart på vitt; att verksamheter som har med människors vård, omsorg, kunskapsutveckling att göra, inte passar för vinstintresserade?

Borgerliga politiker har alltid varit duktiga på att skylla ifrån sig. När kommunens verksamheter går dåligt skyller de på att det inte finns konkurrens, att marknadens krafter minsann skulle öka kvaliteten. Men när marknaden visar sig gå lika dåligt skyller de på att det saknas tillräcklig reglering och tillsyn och erkänner därmed att marknaden visst inte fungerar självreglerande. Men uppenbarligen fungerar inte tillsynen heller, vilket blev tydligt i Uppdrag Granskning också. De hade inte ens bemödat sig med att utreda klagomålen vidare mer än att fråga cheferna och matfrågan var inte ens aktuell att utreda då det inte inkluderas i kvalitetskraven – enligt deras tolkning.

En annan tolkning hade ju kunnat vara att utreda utifrån aspekter såsom arbetsmiljö, barnrätt och omsorg – alla med sina särskilda lagar som är till för att skydda de berörda. När Carema-skandalen var igång trodde jag att det berodde på att människor på ett generellt, psykologiskt plan kan göra så mot äldre människor för att de ju ändå snart ska dö. Men när det handlar om barn? Jag trodde inte det var möjligt att en människa, när den får larm från kock efter kock som säger att maten inte räcker till, kan fortsätta skära ner. Att en människa kan höra en kock säga att de små barnen som ännu inte fått sina tänder inte kan äta knäckebröd kan svara att knäckebrödet ju blöts upp i gommen.

Nej, det går inte längre att förneka att det inte ens finns plats för humanism i vinstjakten. Det är dags för ny regering och stopp för vinstutdelning i välfärden. Och låt er inte kollras bort av borgerliga politikers argument om att staten inte ska lägga sig i – det är precis vad deras egen politik gjort, om än på ett mycket värre sätt, och som vi troligen kommer fortsätta få exempel på…

(Inlägget tillägnas pappa som längtat efter att få läsa något nytt på bloggen!)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s